wed 21/08/2019

Pitzhanger Manor review - letting the light back in | reviews, news & interviews

Pitzhanger Manor review - letting the light back in

Pitzhanger Manor review - letting the light back in

Restoration of Soane’s country house spells out a legacy of success and ruin

Marbled entrance hall ceiling, Pitzhanger Manor, 2018Photographs © Andy Stagg

When in 1800 the architect Sir John Soane bought Pitzhanger Manor for £4,500, he did so under the spell of optimism, energy and hope. The son of a bricklayer, Soane had  through a combination of talent, hard work and luck  risen through the ranks of English society to become one of the preeminent architects of his generation. His purchase of the out-of-town Pitzhanger was both a way of cementing his station and, in razing and replacing the original Georgian house with a splendid and idiosyncratic home of his own specifications, showcasing his talents and architectural vision.

Stairway hall, Pitzhanger Manor, 2018. Photo © Andy StaggSince the decision to renovate Pitzhanger was taken by Ealing Council, Pitzhanger has been stripped back to Soane’s original design by architectural practices Justice + Whiles and Julian Harrap Architects (who recently restored Soane’s three adjacent houses on Lincoln’s Inn Fields). The work has been decisively carried out and yielded some pleasing surprises. A Victorian wall adjoining the north facade of the house was removed, revealing intact windows and exterior pilasters; light-deadening coffers (also Victorian) have been pulled down from cunning lantern skylights (main picture) which now gently illuminate the hallway; Soane’s original mirrors  disinterred from behind wooden panels  again throw reflections from the park round the Library. Imitation porphyry has been painstakingly reapplied to walls with a toothbrush by heritage decorators Hare & Humphreys; painted marble veins again run across the walls and hand-decorated Chinoiserie wallpaper has been relaid in the Upper Drawing Room. Rooms feel spacious, uplifted, well-proportioned and harmonious. Daylight and mirrors abound. Even striking features such as the rounded wall of Soane’s dressing room and the starfish vaulted ceilings of the first floor (pictured bottom) that slope in gentle canopies of illusionistic trellises and painted Pantheon top lights seem quite natural, everything fits together so well.

Yet in spite of the outrageously fashionable pineapple finials topping the entrance arch and the lavish conservatory at the back of the house (this in the time of the window tax), Pitzhanger was for Soane more than a mere symbol of affluence, enterprise and comfort; it was a very personal testament to his own trajectory. As an apprentice under George Dance he had worked on the extension to the original house; as the owner he razed the main building and renovated the extension, updating Dance’s designs to his own taste and transforming it into a room for dining and entertaining (pictured below). The Eating Room, Pitzhanger Manor, 2018. Photo © Andy StaggIn some ways, Soane was as obsessed with the passage of time as he was with the workings of light and space. Reworking his ex-master’s legacy was simply one more iteration of this perennial concern and this distinctly personal narrative to the restoration has been equally sensitively treated. His ardent desire was for his sons to carry on his architectural legacy and when, after 45 years, he finished at the Bank of England, he commissioned Joseph Gandy to commemorate the occasion with a watercolour that was part architectural cut-away, part ruinscape  time’s wreckage revealing his clever design. He installed mock ruins at the back of Pitzhanger (sadly not reconstructed) and in 1812 wrote an unpublished manuscript imagining his home in Lincoln’s Inn Fields in a state of future collapse, examined by visitors speculating on its past. Originals and reconstructions overlay each other easily in the restoration: the view of the completely reconstructed conservatory looks out over two striking cypresses which stood in Soane’s time, original wallpaper skims round an upstairs corner awaiting reinstatement in a subsequent stage of restoration, and a small glass panel in the Eating Room protects a patch of wall which has been incrementally scratched away so successive layers of paint are revealed to mark out different owners, different strata of changing taste  from stone and primer, through Dance’s dove-pale colour scheme to Soane’s sky blue, followed by various greens and finished off with a return to blue. Small Drawing Room © Andy StaggWhat’s missing at Pitzhanger, of course, is the fruit of Soane’s travels and roving curiosity  his collections: his books, furniture, paintings, antiques and stones. The Grand Tour he took round Italy made possible through a prize from the Royal Academy was a life-changing affair and provided him with much material and inspiration for future designs (including, perhaps most famously, the Bank of England’s Tivoli Corner, modelled on the Temple of Vesta). It also instilled in him a social and intellectual confidence which would carry him through much of the rest of his life. Given his background, it’s no surprise that he placed such enormous value upon learning and its material accoutrements. In the absence of these items, walking round the house is a bit like admiring a to-scale architectural model  the house is not quite alive, which is somehow apt as the spell of hope and energy with which he embarked work upon Pitzhanger (mainly complete by 1804) eventually gave way to fatigue, overwork and grief at the waywardness of his sons. In 1810, the much-loved estate to which he would walk from London to fish in the pond with JMW Turner and which had hosted dinners that brought together luminaries from across English society was sold. Soane and his wife Eliza retired to Lincoln’s Inn Fields, moving the entire collection in the process (where it remains). 

Breakfast Room © Andy StaggYet something of Soane’s concerns remain, the architecture still speaks. In Pitzhanger’s layout the Library exerts an almost gravitational pull and the caryatids left over from the Bank of England which grace the façade stand free of an entablature  a symbol of enlightened emancipation from the drudgery of labour and the shackles of slavery (a theme reprised on the façades in Lincoln’s Inn Fields). Moreover, Soane’s sociability and architectural legacy continues with talks, workshops and outreach activities, and a gallery on the site of Soane’s kitchen (which previously served as Ealing Library) hosts three exhibitions a year by artists taking Soane’s work as a prompt. The opening exhibition is  appropriately  by master sculptural illusionist Anish Kapoor. It may not be exactly what he envisioned, but Soane’s legacy persists nonetheless.

@_kwaters_


Add comment

Subscribe to theartsdesk.com

Thank you for continuing to read our work on theartsdesk.com. For unlimited access to every article in its entirety, including our archive of more than 10,000 pieces, we're asking for £3.95 per month or £30 per year. We feel it's a very good deal, and hope you do too.

To take an annual subscription now simply click here.

And if you're looking for that extra gift for a friend or family member, why not treat them to a theartsdesk.com gift subscription?

newsletter

Get a weekly digest of our critical highlights in your inbox each Thursday!

Simply enter your email address in the box below

View previous newsletters